Japon bıldırcın ırkı

Japonya bıldırcın ırkının özellikleri :



Tanıtım
Yazımızda ilk Önce bıldırcın yetiştiriciliği hakkında genel olarak bilgileri sizinle paylaşacağız ve sonra
bıldırcın yetiştiriciliği için en ideal ve verimli bıldırcın ırkını tanıtmaya geçeceğiz.
Bıldırcın yetiştiriciliği son zamanlarda hızla artmaktadır ve bıldırcın ürünleri ise halkımız tarafından sıklıkla
tüketilmeye ve düzenli olarak besin sepetinde yer almaya başlamıştır.
Bıldırcın yetiştiriciliği ekonomik açıdan gerek yetiştiriciye ve gerek tüketiciye yararlıdır, zira bıldırcınlar
kısa zamanda olgunluğa varırlar ve aynı zamanda zengin bir besin kaynağı olarak tüketici sağlığını
korumaktadır. 
Bıldırcınlar hastalığa dayanıklı evcilleştirilmiş yabani kuşlardır ve beslemesi kolaydır, ayrıca düşük
maliyet karşılığında kolayca yetişecek bir kuş türüdür.
Bıldırcınları koloniler halinde küçük veya büyük kafeslerde yetiştirmeniz mümkündür, çünkü bu sevimli
ve yabani kuşlar toplum olarak yaşamaya alışkınlar.
Lakin çiftliğinizde bazı esas koşullara uymanız gerekmektedir, çünkü ne kadar dayanıklı olsalarda,
bakımsızlık sebebi ile hastalana bilirler ve işletmenin zararı ile sonuçlanır.

Bıldırcın beslemesi için en iyi ırk hangisidir?

Bıldırcınlar diğer kanatlılar gibi farklı türlere sahiptir ve verimlilik açısından farklı randımanları olmaktadır.
Ama en verimli bıldırcın türü olarak size tavsiyemiz japonya bıldırcınlar olmaktadır. Japon bıldırcınlar ise
2 farklı türde bulunmaktalar ve farklı performansa sahipler.

  • Evcilleştirilmiş eski yabani japon bıldırcınları
  • Yeni üreme yapılmış japon bıldırcınları

Evcilleştirilmiş eski yabani japon bıldırcınları :

Bu bıldırcın türleri eski zamanlarda japonya’da bulunan yabani bıldırcınlar ile aynıdır ve yüksek oranda
yumurtlama randımanına sahipler, bu bıldırcınlar yılda ortalama 200 ila 300 arası yumurta yapabilirler,
ve bıldırcın yetiştiriciliği için en iyi ırk olarak tavsiye edilir.
Bu bıldırcınların soyu 2.dünya savaşı döneminde nerdeyse tükenmişti ama devlet desteği ile hıla üreme
yapıldığı için soyunun devamı geldi ve günümüze kadar da devam etmektedir.
Bu eski türler 5 ila 6.haftadan yumurtlamaya başlarlar ve 7 ila 10.haftada en çok yumurtlama dönemleri
başlar ve yılda 250 ila 300 adet yumurta yapabilirler. Ayrıca eski japon türleri diğer bıldırcın türlerine göre
daha büyük cüsseli olmaktalar ve et üretimi açısından ise en iyi seçenek sayılır. Bu kuşların erkek
cinsleri olgunluk dönemlerinde 140 ila 200 Gram ve dişileri ise 160 ila 230 Gram arasında ağırlığa
varmaktalar.

Yeni üreme yapılmış japon bıldırcınları

Veya diğer ismi ile amerikan beyaz bıldırcını eski bıldırcınlara karşı daha büyük cüsselidir, lakin yumurta
verimliliği daha düşüktür bu beyaz bıldırcınlar yılda ortalama 150 yumurta yapabilirler ve daha geç zaman
da olgunluk yaşına gelirler. Beyaz bıldırcınlar 7 ila 8.haftadan yumurtlamaya başlarlar ve olgunluğa
varırlar. Bu etkenleri karşılaştırarak yumurta ve et üretimi için en iyi ırk eski japon bıldırcını olmaktadır.

Kuluçka yapımından önce yumurtaların depolanması ve korunması :

Kuluçkalık yumurtalar depolarda yerleştirilmeden önce temizlenip ve tamamen dezenfekte bir alanda
depolanmalıdır, ayrıca depo sıcaklığı 15ºC değerinde olmalıdır ve aksi halde yumurtalar yozlaşır ve
hiçbir işe yaramaz.
Kuluçka makinelerine yumurtaları yerleştirmeden önce makineyi temizleyip ve dezenfekte etmeniz
önemlidir, çünkü aksi halde bakteri oluşumu yüzünden gelecek civcivlerde hastalığa yol açabilir.
Dikkat etmeniz gereken en önemli konu, hiçbir zaman 2 ila 5 günlük yumurtaları dezenfekte etmeyiniz,
çünkü oluşan embriyonun telef olmasına sebep olur ve çıkım elde edemezsiniz.

Bıldırcın ürünlerini satışı ve ekonomik karı

Bıldırcın eti tavuk eti kadar yaygın olmasada doğru bir satış stratejisi ile ürünlerinizi satabileceksiniz,
ayrıca zaman geçtikçe bıldırcın eti ve yumurtası için tüketici isteği artmaktadır ve fazla uğraşmadan
ürünlerinizi tüketicilere sunabilirsiniz.
Son söz :
Japonya bıldırcınları bıldırcın çiftliği kurmak için en iyi seçenek olmaktadır ve düzenli bakım sonucunda
en yüksek randıman alabileceksiniz.

Besleme salonlarında gereken standart fiziki koşulları uygulamanız takdirde ekonomik kar
sağlayabilirsiniz ve aynı zamanda tüketici için sağlıklı ürün suna bileceksiniz.

Comments

Popular Posts