Bıldırcın Yetiştirme salonu
Bıldırcın Yetiştirme salonu
Bıldırcın yetiştirmedeki en önemli konulardan biri, bıldırcınların daha iyi büyümesi ve faydalı ekonomik üretim için tüm ideal olanaklara ve koşullara sahip olması gereken üreme salonlarıdır.
Bıldırcın yetiştirme salonu, sıcaklık ve havalandırma açısından özel koşullara sahip olmalı, her türlü stresi ve patojeni bıldırcınlardan uzak tutmalıdır.
Bıldırcınlar uzuvlarının iç sıcaklığını normal sıcaklıklarda (22 ila 26 santigrat derece) koruyabilirler, ancak daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklarda güçleri dahilinde değildir. Bu yüzden bıldırcın yetiştirmede dengeli bir sıcaklık çok önemlidir.
Salon Çeşitleri
- Açık salonlar
- Yarı açık salonlar
- Kapalı salonlar
1. Açık Salonlar
Bu sistem, uzunlamasına duvarların yaklaşık üçte biri açık olduğu, ayrıca havalandırma ve doğal ışık kullandığı ve soğuğu önlemek için plastik kullandığı için sıcak ve nemli iklimlerde etkilidir.
Bu tip salonda diğer hayvanların salona girmesini engellemek için duvarın açık kısımlarına ağlar yerleştirilir, bu şartlar ile sürüye hastalık girme olasılığı çok yüksektir ve bu da bunun önemli dezavantajlarından biridir. kullanımını etkileyen sistem.
Bu tarz salonların tek avantajı bıldırcın doğasına uygun olması ve kaliteli ürünler üretilmesidir.
2. Yarı Açık salonlar
Bu salonlarda salon tabanının yaklaşık% 20'si pencerenin boyuna duvarlarında işlenmiştir. Salonun bu modelinde doğal ışık ve havalandırmanın yanı sıra yapay ışık ve havalandırma da kullanılmıştır.
3. Kapalı salonlar
Kapalı salonlarda genellikle havalandırma ve suni ışık kullanılmaktadır.
Çevre koşulları bıldırcınların ihtiyacına uygun olup, endüstriyel olarak yetiştirilmek isteyen hayvanlar için kullanılmaktadır.
Bıldırcın yetiştirmek için en iyi salon türü kapalı salonlardır.
Salon alanının özellikleri
- Bıldırcın yetiştirme salonunun yeri şehir dışında olmalı ki, gübre kokusu komşuları rahatsız etmeyecek ve her türlü hava kirliliğinden uzak tutulacaktır.
- Taşıma araçlarının neden olduğu kirlilikten uzak olması ve yol yapım ve nakliye ilk maliyetlerini düşürmek için ana yola mesafesi en fazla bir kilometre ve en az dört yüz metre olmalıdır.
- Bölgedeki rüzgarın yönü de önemlidir çünkü rüzgar hem hastalıkları salonunuza iletir hem de salonun sıcaklığını etkiler. Salonunuz tropiklerde rüzgar yönünde, soğuk bölgelerde rüzgarın ters yönünde olabilir.
- Kuyu suyunu kullanmak için içme suyu bulunmaması durumunda, suyun tuzluluk, su sertliği ve asitliği kontrol edilerek ruhsat alınmalıdır.
Salon Özellikleri
- Yetiştirme salonunun coğrafi yönü: Salonun sıcaklığını kontrol etmek için binanın doğu-güney yönünde yapılması daha uygundur.
- Zemin, tavan ve duvar yalıtım sistemi: Salon yapımında iki tip sundurma çatı ve çimento çatı kullanılabilir. Sundurma çatılarda, çatıyı yalıtmak için fiberglas kullanılmalıdır. Çimento çatıların kendisi ısı yalıtımlıdır, ancak pahalıdır. Duvar yapımında kil ve tuğla olmak üzere üç tip blok kullanılabilir, ilk iki tip daha uygun yalıtıma sahiptir. Her halükarda duvarlar sese, neme ve ısıya maksimum dayanım sağlamak için ıslak çimento veya beyaz sıva ile kaplanmalıdır. Zemin yalıtımı da önemlidir; Türleri arasında ahşap, çimento ve toprak bulunur. Toprak ve ahşap zeminler daha ekonomiktir, ancak emdikleri nem ve yalıtımın getirdiği ek maliyetler nedeniyle önerilmez. En iyi yol, iyi yalıtıma sahip olduğu ve yıkanıp dezenfekte edilebildiği için çimento zemin kullanmaktır.
- Binanın etrafını çitle çevirme: Bu, bıldırcınlarda hastalık bulaşmasını ve stresi önlemek için vahşi hayvanların ve evcil hayvanların çiftliğe girmesini önlemek içindir.
- Salon hijyeni: Bıldırcın yetiştirme için gerekli tüm ekipman ve yer, çevreyi her türlü kirlenmeden uzak tutmak için baştan hijyenik olarak hazırlanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Devreye alındıktan sonra bile, tüm ekipman ve salonlar, kuşlar ve insanlar için tehlikeli olmayan uygun bir dezenfektan ile bakteri üremesini önlemek için düzenli olarak temizlenmelidir.
Comments
Post a Comment