Bıldırcınların yumurtlamasını arttıracak 5 önemli Faktör

 Bıldırcınların yumurtlamasını arttıracak 5 önemli Faktör  

Bir süredir bıldırcın yetiştiriyorsanız, bazen eşit şekilde yumurta bırakmayan bir bıldırcın sürüsünün veya günlük yumurtlama miktarının beklenenden daha az olduğunu ve sürüyü muhafaza etmenin ekonomik gerekçesini yitirdiğini fark etmiş olmalısınız. 
 
Bıldırcın üretiminin zirveye yakın olması ve bıldırcın yumurtlama süresinin daha uzun olması birçok faktöre bağlıdır.Bu konuyu daha iyi araştırmak için üretim öncesi ve üretim sırasında iki dönemde daha iyi yumurtlama faktörlerini bölmek ve değerlendirmek gerekir.

Bıldırcınların Yumurtlamaya başlamadan önceki önemli faktörler: 

Verimli bir sürü için en önemli dönem yumurtadan çıktığı andan itibaren başlar ve 50 güne kadar sürer. Verimli sürüye tahsis edilen Civcivlerin kuluçka döneminde veya kuluçka makinesi dışındaki ilk günlerde yumurtlama döneminde çok verimli olamayacağını unutmayın. civcivlere verilen zararın çoğu, kuluçkahane sırasında ve doğumun ilk günlerinde meydana gelen su kaybı ile ilgilidir. Bıldırcın civcivlerinin yetiştirme döneminin ilk günlerinde düşük nem oranı ve susuz kalması dehidrasyona veya ciddi dehidrasyona neden olabilir ve bıldırcın uzuvlarında ciddi hasara neden olabilir.
Bu dönemde doğru beslenme, bıldırcın yumurtlama zamanı için uygun bir organ oluşturmaya da yardımcı olacaktır. Mineral ve vitamin yönünden fakir diyetler kesinlikle yumurtaların raf ömrünü kısaltacaktır.

Önem sırasına göre bıldırcın yumurtlamasının artışını etkileyen faktörler şunlardır:

  • Diyetin bıldırcın yumurtlamasına etkisi

İlk ve en önemli faktör, uygun ve kaliteli bıldırcın tanesinin kullanılmasıdır. Bıldırcın tanesinden bahsettiğimizde, üretim günlerine uygun formülasyona sahip, uygun büyüklükte öğütülmüş veya levhalanmış bir taneyi kastediyoruz. Bıldırcın yumurtası veya bıldırcın donu gibi diğer diyetlerin beslenmesi ve bıldırcın civcivinin veya verimli bıldırcın verilmesi için gerekli olan maddeleri öğrenmek için bu siteye koyduğumuz ilgili makalelere bakın. Tahılın raf ömrüne dikkat edin Dünyanın en iyi tahılına sahipseniz, tahılın içinde bozulma ve mantar oluşması durumunda sürüde ciddi hasara yol açarak kayıplara ve üretimin azalmasına neden olabilir.

Tahılı depolarken, saklama sıcaklığını 8 ila 15 derece arasında tutun ve sürüde hastalık bulaştırmamaları için yabani kuşlar ve haşaratla temasından koruyun. Gün içinde düzenli aralıklarla rasyon dağıtımında bir diğer önemli konu ise, gerekli yemin hayvanlara 2-3 saat aralıklarla 3-4 kez sağlanmasıdır. Yetişkin bir bıldırcın yumurtasının günde yaklaşık 30 gram tahıl tükettiğini unutmayın. Bıldırcınlara bu miktardan fazla tahıl verilirse, kuşun obez olmasına ve sarkma hastalığına yol açarak bıldırcın ölmesine ve yumurtalarını kaybetmesine neden olur.

  • Suyun bıldırcın yumurtlamasına etkisi

20 ila 25 derece arasında doğru sıcaklıkta sürekli su mevcudiyeti çok önemlidir.10 saatlik bir su kesintisi sürü üretimini birkaç gün etkileyebilir ve hatta daha uzun durumlarda ağır kayıplara neden olabilir.

  • Daha iyi bıldırcın yumurtlaması için iç mekan havasının önemi

Salonun uygun şekilde havalandırılması ve yeterli oksijen kaynağı, bıldırcınları solunum yolu hastalıklarına daha az dahil edecek ve daha iyi ve daha düzenli üretime sahip olacaktır. Gübre birikiminden kaynaklanan amonyak gazı depolama salonunun yetersiz havalandırılması, üretime ciddi zararlar verebilir. Özellikle yer ve bıldırcın salonu üstü kafeslerle donatılmış salonlarda oda sıcaklığının 20-25 derece arasında eşit tutulması çok etkilidir. Kanatlı hayvanlarda sıcaklık stresi yem tüketimini ve üretim düşüşünü azaltır.

  • Işık programının bıldırcın yumurtlamasına etkisi

Bıldırcınlar için uygun bir maruz kalma programı uygulamak çok önemlidir. Genelde, büyüme başlangıcında 60 ila 70 lux, üçüncü haftada 10 lükse çıkacak ve uygulanan aydınlatma süresi en az 16 ila 18 saat olacak şekilde üretim döneminden önce ışık programı olması daha iyidir.

Bazı araştırmalara göre, bir grup bıldırcın yetiştiricisinin 23 saate kadar maruz kalma uyguladığı ve hatta İtalya'daki bazı endüstriyel bıldırcın çiftliklerinde 24 saatlik bir maruz kalma programının kullanılması dikkat çekicidir. Her durumda, maksimum miktarda bıldırcın yumurtlaması elde etmek için 16 ila 18 saatlik bir ışık programı uygulamak gerektiği unutulmamalıdır. Bazı raporlara göre, 24 saat maruz kalmanın ergenliği hızlandırdığını, 16 ila 18 saat maruz kalmanın ergenliği geciktirdiğini bilmek de yararlıdır.

  • Bıldırcın kafesi, bıldırcın yumurtlamasında en önemli faktördür

Bıldırcın kafesinin bıldırcın yumurtlamasına etkisi Uygun bıldırcın yetiştirme ekipmanı gerekli minimum standartlara sahip olmalıdır. İlkesiz bir bıldırcın kafesi kullanmak sizi tüm güçlüklerden kurtarabilir. Kafeslerin uygun olmayan eğimi yumurta kabuğuna zarar verebilir. Bıldırcınların havalandırılmasında ağların uygun şekilde tasarlanması ve zemin ve kutuların birbirinden aralanması etkilidir. Uygun gübre drenaj tepsilerinin kullanılması, gübrenin sonraki besleyicilerle temas etmesini önler.




Comments

Popular Posts