Bıldırcın Özellikleri

 Bıldırcın Özellikleri 

Hızlı büyüme, erken ergenlik, yüksek yumurta üretimi, kısa kuşaklar arası mesafe, birim alan başına yüksek üreme yoğunluğu, ucuz beslenme, bazı kanatlı hastalıklarına karşı düşük duyarlılık, et ve benzeri ürünlerin yüksek fiyatları gibi uygun özellikler Yumurtadır ve özellikle yatırımın hızlı geri dönüşü bıldırcın çiftçiler ve yetiştiriciler tarafından arzu edilen bir kuş olarak görülmesine neden olmuştur ve birçok kişi bu kuşun endüstriyel ıslahı ile ilgilenmektedir.
Bu kuş yetiştiriciliğinin sanayileşmesine neden olan en önemli noktalar şunlardır:]



1-  Hızlı büyüme oranı: Bu kuşun büyüme oranı diğer evcil kuşlardan yaklaşık 3,5 kat daha hızlıdır.

2 - Hızlı cinsel olgunlaşma: 50-40 günlük yaşlarda dişi bıldırcınlar en yüksek üretime sahiptir.

3 - Yüksek yumurta verimi: Düzgün yetiştirilirse, bu kuşlar üretimin ilk yılında 260 yumurta üretme kabiliyetine sahiptir.

4 - Nesiller arası kısa aralık: Bıldırcın üretiminin ilk yılında 3-4 kuşak üretebilmesi, araştırmacıların onu bir laboratuvar kuşu olarak kullanmasını mümkün kılmıştır.

5 - Kısa kuluçka dönemi: Bu kuşun yumurtalarının kuluçka süresi 18-17 gün sürer.

6 - Yüksek üreme yoğunluğu: Bu küçük kuşun vücudunun diğer kuşlara göre daha az sulama ve yemleme yüzeyine ihtiyaç duyması nedeniyle birim alan başına daha fazla kanatlı yetiştirilebilir.

7. Daha az aşılama: Bıldırcın türlerinin bazı yaygın kanatlı hastalıklarına karşı daha az duyarlı olmaları nedeniyle, bu nedenle daha az aşılamaya ihtiyaçları vardır.

8 - Yatırımın hızlı geri dönüşü: Bıldırcın olgunluk yaşının 50-40 gün olması nedeniyle bu kuşun eti ve yumurtası hızlı bir şekilde pazarlanabilir.



9 - Bıldırcın eti ve yumurtasının yüksek besin değeri : 
Ülkemizde devrimden sonra ilk kez ana ünite, et, paketleme ve kuluçkahaneden oluşan bir kompleks olarak yönetilen Yazd ilinde bıldırcın yetiştiriciliği başlamıştır.
Bıldırcın, yüksek proteinli ete ve düşük yağ içeriğine sahiptir, bu da çocuklar ve hastalar için çok yararlıdır. Bıldırcın yumurtası oval şekillidir, 15-8 gram ağırlığındadır ve genellikle siyah veya kahverengi ila mavi ve yeşilimsi sarı bezelye lekeleri ile beyazdır. Bıldırcın yumurtasının deseni ve rengi benzersizdir ve iyi bir vitamin kaynağıdır (C vitamini hariç). Bıldırcın yumurtasının kalitesi yüksektir ve kolesterolü yumurtadan daha düşüktür. Bıldırcın civcivlerinin cinsiyeti, eğitimli ve yetenekli kişiler gerektiren 1 günlük yaştan itibaren belirlenir. Ancak 3 haftalıktan itibaren erkekler ve dişiler birbirlerinden göğüs tüylerinin rengiyle ayırt edilebilir. Erkeğin göğüs tüyleri kırmızımsı kahverengidir ve dişiler üzerlerinde yanık kahverengidir (siyah noktalı gri).
Yumurtadan yeni çıkan civcivlerin ağırlığı yaklaşık 10-5 gram olup 50-40 günde olgunluğa ulaşır. Yetişkin erkek bıldırcınlar 150-90 gram, dişiler ise 180-110 gram ağırlığındadır. Bıldırcın kromozomlarının sayısı 78'dir, bunlardan altı çift büyük kromozom, altı orta çift ve büyük cinsiyet kromozomları olan 27 çift mikrokromozomdur.  




Comments

Popular Posts