Bıldırcın Hastalıkları Nelerdir?

 Bıldırcın Hastalıkları Nelerdir? 

En yaygın bıldırcın hastalıkları, önlenmesi ve tedavisi

Helal etli ve yaygın olarak tüketilen bir kuş olan bıldırcın, Türkiyede dahil olmak üzere birçok ülkede pek çok hayrana sahiptir. Bu küçük ve güzel kuş, diğer kuşlar gibi hastalanır. Elbette gerekli özeni gösterirseniz, bu kuşta hastalık olasılığı çok düşük bir yüzdeye Düşürebilir.


Bıldırcın yetiştirme ortamında hijyen, hava ve çevre dezenfeksiyonu ve güvenliği, hastalıkların azalmasına yardımcı olacaktır. Bıldırcın yetiştirmek için açık alan gibi geleneksel yöntemler kullanırsanız, kuşunuz hastalığa daha yatkın olacaktır, çünkü bu durumda enfekte nesnelerle daha fazla temas kuracaktır. Mekanize kafes kullanımı gibi endüstriyel yöntemlerde hastalık olasılığı çok daha düşüktür. Çünkü bu yöntemde, hastalık nefes, su veya yiyecek yoluyla kendisine bulaşmadıkça kuşun hiçbir şeyle teması yoktur. 

Grip Hastalığı 

Belirtiler: Başlangıç ​​ve hafif durumda, uyuşukluk, solunum güçlüğü ve ishal gibi semptomlar gözlenir ve hastalığın akut formunda, hava keseleri, sinüsler ve peynirle dolu sinüslerin iltihaplanması dahil. Bıldırcın civcivleri, hatta bazen yetişkinler, hava yolları peynirle dolu olduğu için aniden boğulabilir. Diğer semptomlar arasında şiddetli solunum sıkıntısı, aşırı sulanan gözler ve başta bacaklarda olmak üzere baş, yüz ve bacaklarda morarma ve hem anne hem de yumurtlayan sürülerde yumurta üretiminde ciddi düşüş yer alır. 

Tedavi: Hastalıkların önlenmesinde en önemli faktör hijyendir. Yani bıldırcın, kontamine olmuş nesneler ve canlılarla doğrudan veya dolaylı temasından kaçınmalıyız. Aşılama, erken dönem tedavi için kullanılır.

Newcastle hastalığı 

Belirtiler: Burun akıntısı, solunum bozuklukları, horlama, hapşırma, nefes darlığı, açık gaga ile nefes alma, depresyon, susuzluk, iştahsızlık, felç, kas titreme, geriye dönme veya karın, yuvarlanma bu hastalığın fiziksel semptomlarından bazılarıdır. Yumurta üretimi hızla azalır, yumurta kabuğu yumuşak ve soluktur, yeşil ishal, bacak ve kanatlarda felç, görsel zatürre, öksürük, kanatlardaki halsizlik ve sarkıklık, etrafta dönme ve geriye doğru yürüme, ince ve Sulu yumurta akı, su içtikten sonra geriye doğru yürümek bu hastalığın diğer belirtileridir.

Tedavi: Hastalığı önlemenin ilk ve en iyi yolu, hijyenik gerekliliklere uymak, çevreyi temiz tutmak ve atıkları sürekli temizlemek ve kanatlıları dezenfekte etmektir.Aşı, hastalığı önlemek için de kullanılabilir.Bu, üç şekilde yapılır: karışık İçme suyu ile aşılayın, püskürtün veya kas içine enjekte edin. En iyi yol, aşıyı kuşun içme suyuyla karıştırmaktır. Bu hastalığı tedavi etmek için antibiyotikler de kullanılabilir. 

Mark Hastalığı 

Belirtiler: Mark, bıldırcın sinirlerine saldıran nörolojik bir hastalıktır. Hastalık kuşa girerse, semptomların ortaya çıkması için kuş üç hafta beklemelidir. Hastalığın semptomları arasında, kuşun artık ayakta duramayacağı ve yerdeyken bir bacağını geride diğer bacağını öne doğru sarkık kanatlarla tuttuğu boyun, kanat ve bacaklarda felç yer alır. . Şiddetli vakalarda dengesizlik, kuşun vücudunun tek veya iki taraflı felç olması, iştahsızlık nedeniyle ciddi kilo kaybı ve sonunda ölüm gibi belirtilerden bahsedilebilir.

Tedavi: 

Hijyenik ilkelere uyulması, çevrenin dezenfeksiyonu ve çevrenin sürekli olarak atıklardan temizlenmesi yaygın önleme yöntemleridir.Bir sonraki adımda, tüm kanatlılar Mark hastalığına karşı aşılanmalıdır.

Viral bir hastalıktır ve özel bir tedavi önerilemez.Hasta kuşların durumunun iyileştirilmesine yardımcı olmak, onları diğer kuşlardan ayırmak ve yiyeceklerini güçlendirerek ve ortam havasını uygun şekilde havalandırarak ölmelerini önlemek için.

Comments

Popular Posts